Göteborgsposten sätter agendan

0

Illustration: Marianne Södersten

Idag publicerar Idagora topp 50-listan över de ledartexter i liberala, konservativa/moderata och centerpartistiska tidningar som skapat mest engagemang i sociala medier under juli månad. Vid sidan av att ett fåtal ämnen dominerat under månaden – Islamiska Staten och terror-resor, våld och kriminalpolitik, rasism och identitetspolitik – är en sak tydlig: Göteborgsposten har intagit en position som agendasättare i den svenska debatten.

Fram tills nyligen uppfattades GP som en provinsiell tidning och det var sällan dess artiklar nådde en läsekrets bortom västkusten. Men på juli månads topp 50-lista kommer 11 artiklar från GP, vilket kan jämföras med 14 från Svenska Dagbladet, 11 från Expressen och 5 (!) från Dagens Nyheter.

Utökar man listan till att omfatta de hundra mest engagerande artiklarna ockuperar Göteborgsposten 30 platser och slår alla de stora rikstidningarna (Svd: 23; Expressen: 19; DN: 10). Dessutom finns två texter som handlar om GP eller dess politiska redaktör Alice Teodorescu med på listan.

Vad innebär det att en text skapat tiotusentals reaktioner i sociala medier? Det vore ett misstag att tolka tio tusen interaktioner i sociala medier som bifall från tio tusen personer. Att dela, twittra om eller gilla en text kan man göra av precis motsatt anledning. Dessutom kan en person som är aktiv i sociala medier med lätthet generera tjugo interaktioner för en text.

Omfattningen på de diskussioner som förs kring GP:s ledartexter gör dock att man inte kan säga något annat än att tidningen blivit agendasättande. Både personer som håller med och som inte gör det läser och kommenterar. Reaktionerna sker inte bara på nätet utan även i de tryckta tidningarnas spalter.

Ledarsidans uppsving i engagemang inleddes när Alice Teodorescu rekryterades som politisk redaktör. Redan innan hon tillträdde sin tjänst rasade en debatt i en handfull andra tidningarna om vad det skulle innebära för tidningens opinionsbildande del. Många uppfattade att GP stod i begrepp att överge sitt socialliberala arv, inte minst de befintliga ledarskribenterna.

Kritikerna fick rätt i att tidningens linje skulle ändras: GP torgför idag röster som ligger långt bortom den liberala pressfärens mittfåra. Men statistiken talar sitt tydliga språk – förändringen skapar ett engagemang som den tidigare ledarredaktionen aldrig kom i närheten av. Måttet är kvantitativt, inte kvalitativt, men den som skriver för att påverka kan inte verka i ett vakuum.

Oavsett vad man tycker om GP:s ideologiska förskjutning och i de sakfrågor som kommit att dominera ledarsidan, förtjänar Alice Teodorescu beröm för sitt opinionsbildande arbete. Hon har på kort tid byggt en stabil plattform och torgför ett stringent och tydligt budskap. Hennes strategiska och argumenterande förmågor är få förunnade, och även debattörer som inte håller med om hennes budskap skulle tjäna på att snegla åt hennes metoder. Hon visar också att det är möjligt för en regionaltidning att göra sig nationellt relevant.

Topp 50, juli
Topp 50, juni

/Henrik Sundbom

Kommentarer modereras inte och var och en är ansvarig för sina inlägg. Håll god ton!

Kommentarer

Kommentering är avstängd för den här artikeln

Ansvarig utgivare: Henrik Sundbom